Harde lenzen uitdoen tips
Harde contactlenzen, ook bekend als Rigid Gas Permeable lenzen, zijn gemaakt van een hard plastic dat ervoor zorgt dat zuurstof je ogen kan bereiken. Harde contacten doen het beter of corrigeren sommige zichtproblemen effectiever dan zachte lenzen.
Er zijn drie soorten contactlensmaterialen:
• Harde (PMMA) lenzen, het originele type contactlens, nu vrijwel overbodig
• GP-contactlenzen (voornamelijk gemaakt van fluorsilicone-acrylaat, geïntroduceerd in 1987)
• Zachte lenzen, gemaakt van gelachtig plastic, voor het eerst op de markt gebracht in 1971.
Voordelen GP-lenzen
GP-contactlenzen staan ook bekend als starre gaspermeables of RGP’s. Je oogarts kan ze ook wel RGP’s noemen. GP-contactlenzen zijn gemaakt van een stevige, duurzame kunststof die zuurstof doorlaat. Ze bieden een uitstekende gezondheid van de ogen: omdat ze geen water bevatten zoals zachte lenzen, zijn ze bestand tegen afzetting en zijn ze minder vatbaar dan zachte contacten om bacteriën te herbergen. GP-contactlenzen kunnen eenvoudig worden gereinigd en gedesinfecteerd, zijn niet uitdroogbaar, zijn gemakkelijker in gebruik en gaan langer mee dan zachte lenzen. En aangezien GP-contacten hun vorm beter behouden, bieden ze een scherper zicht dan zachte contactlenzen.
Harde lenzen soms moeilijker te verwijderen
Harde contacten zijn stijve contacten die over het algemeen gemakkelijker te hanteren zijn vanwege hun stijve buitenkant, maar kunnen soms moeilijker te verwijderen zijn en de neiging hebben vast te komen te zitten in je ogen of te bewegen tijdens het verwijderingsproces. Desondanks zijn er manieren om de frustratie te vermijden wanneer je ze eruit moet halen.
Tips voor het uitdoen van je harde lenzen
Was je handen voordat je je lenzen uittrekt. Begin altijd met je rechterlens.
De meest gebruikelijke manier om gasdoorlatende lenzen te verwijderen, is de stare-pull-blink-methode. Om je rechterlens uit te nemen, houd je je linkerhand onder je oog en buig je naar voren. Open je oog zo breed als je kunt. Gebruik vervolgens je rechter wijsvinger om de huid aan de buitenste hoek van je oog stevig omhoog en naar buiten te trekken en knipper dan. De lens moet in je linkerhand vallen. Voor je linkerlens, van hand wisselen. De lens valt in je rechterhand.
Een andere manier om je lenzen te verwijderen, is met een plopper voor contactlenzen. Je kunt er een krijgen van jouw oogzorgspecialist. Maak eerst het uiteinde van de plopper nat. Scheid je oogleden en breng de zuiger naar het midden van de lens. Raak de zuiger zachtjes aan op de lens en trek deze weg. Zorg ervoor dat de zuiger de oogbol zelf niet aanraakt. Om de lens van de zuiger af te halen, draai je de zuiger een kant op en de lens op de andere manier.
Een derde manier om harde lenzen te verwijderen, is door een vinger langs je onderste wimperlijn en een vinger van de andere hand langs de bovenste wimperlijn te plaatsen. Druk niet zo hard dat de rand van het ooglid naar buiten komt. Buig voorover over een aanrecht of tafel bedekt met een schone handdoek. Schuif met een schaarachtige beweging je oogranden tegen elkaar en vang de rand van de lens. De lens zou eruit moeten komen en op de handdoek moeten landen.